Rustykalna tarta jabłkowa

13:26

Wyśmienita, łatwa w przygotowaniu tarta jabłkowa. Jedna z moich ulubionych. Z ciastem dobrze się pracuje. Choć w robieniu kruchego nie mam dużego doświadczenia, to nie miałam z nim problemów. Zrobiłam je w malakserze. Następnym razem upcham ciaśniej jabłka, żeby się ich więcej zmieściło. Przepis znaleziony na forum cin cin. Bardzo gorąco polecam!


Ciasto:
1 1/4 szklanki maki
2 lyzki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masla (100 g), pokrojonego na kawalki
3 lyzki lodowatej wody

Nadzienie:
4 duze jablka - obrane, przekrojone na polowki i kazda polowka pokrojona na 6 plasterkow
6 lyzek cukru
1/3 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzka maki
2 lyzki rozpuszczonego masla

1 jajko, lekko ubite do posmarowania
4 lyzki dzemu morelowego

Ciasto: Make wymieszac z cukrem i sola, dodac maslo i posiekac, az maslo zamieni sie w grudki (swietny do tego jest malakser). Dodac 2 lyzki wody, wymieszac az ciasto zacznie formowac sie w calosc. Jezeli ciasto ciagle jest suche, dodawac stopniowo pozostala lyzke wody. Ciasto zebrac razem, uformowac kule, splaszczyc, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine.

Nadzienie: 4 lyzki cukru wymieszac z cynamonem, posypac jablka i wymieszac. Pozostale 2 lyzki cukru wymieszac z lyzka maki w malej miseczce.

Schlodzone ciasto rozwalkowac w kszalcie krazka o srednicy 32cm. Przeniesc na duza plaska blache. Posypac ciasto (zostawiajac czysty 5cm margines) mieszanka cukru i maki. Ukladac jablka (ciagle zostawiajac wolny 5cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polac roztopionym maslem. Zawinac brzeg ciasta na jablka, robiac zakladki (im ciasto nierowniejsze tym ladniejsze, caly urok tej tarty lezy wlasnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ladna). Posmarowac brzeg rozbitym jajkiem, posypac grubym cukrem krysztalem i piec w temperaturze 200C przez okolo 40-45 minut, az jablka beda miekkie i ciasto zlotawe. Dzem morelowy zagrzac w rondelku i posmarowac nim jeszcze gorace jablka. Zostawic tarte na blasze az wystygnie, delikatnie przeniesc na duzy talerz. 

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Też uwielbiam tą tartę. Widać Marty tak mają :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet pamiętam ten przepis z cina. :] Kruchutko, jabłkowo, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada super, chyba jutro zrobie:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak pysznie wygląda ;) I te jabłka...Kuszące

    OdpowiedzUsuń