Tatterowiec

09:35

Wspaniały, domowy chleb. Przepis idealny dla tych, którzy dopiero zaczynają piec chleb na zakwasie, czyli dla mnie :) Wykonanie nie jest zbyt pracochłonne, raczej potrzeba czasu. Ale efekt wart jest czekania, chleb jest przepyszny, wilgotny, miękki i smakuje wybornie. Zdecydowanie będę go piekła częściej. Przepis ze zbiorów Tatter.


Składniki:
  • 400g zakwasu zytniego razowego plynnego (np. 150%)*
  • 150ml wody**
  • 100g maki zytniej/pszennej razowej
  • 300g maki pszennej chlebowej zwyklej lub Manitoby
  • 1 lyzka soli morskiej
  • 1 lyzeczka demerary

*jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy
**ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu i rodzaju uzytych mak.

Wszystkie skladniki mieszam, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiam do wyrosniecia na godzine.

Znow mieszam krotko, przekladam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smaruje wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywam naoliwiona folia i zostawiam do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Pilnuje zeby nie przeroslo!

Przed pieczeniem posypuje makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Foremke z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperature na 200C i pieke godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperature 200C), chleb i scianki pieca spryskuje woda.

Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.

Zycze smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. słoiczek z zakwasem niebawem chyba i mnie zagości, i będzie to próba nr 2. za pierwszym razem chyba zabrakło mi cierpliwości.

    piękny chleb.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda.
    I dużo już o nim słyszałam... same dobre rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chleb i piękne zdjęcia. Nie tylko tego chleba. Jakoś u mnie pieczenie chleba nie chwyciło w domu. Natomiast tam kilka postów poniżej ten cudny sernik podbił serce mojego TŻ-a :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń