Szarlotka kruszonkowa

16:39

Ciasto dla leniwej/zapracowanej/początkującej* kucharki. A przede wszystkim dla tych, którzy tak jak my, uwielbiają kruszonkę. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż kwadrans, potem pieczenie i pozostaje już tylko rozkoszować się smakiem. Szarlotka jest naprawdę pyszna i krucha, zarówno wierzch jak i spód ciasta. Przepis Komarki.

*właściwe zaznaczyć


Składniki:
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • ok. 1,5 kg jabłek (im więcej tym lepiej!)

Masło rozetrzeć z mąkami wymieszanymi z cukrem i solą. Nie zagniatać w kulę, tylko opuszkami palców formować grudki. 2/3 kruszonki wysypać na wysmarowaną masłem blachę, lekko ugniatając. Jabłka starkować na grubych oczkach (jeżeli puszczą dużo soku - odcisnąć). Jabłka można wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem, po czym ułożyć na kruszonkowym spodzie. Posypać pozostałą częścią ciasta. Piec około 40-50 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną szarlotkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem i cynamonem.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. ta warstwa kruszonki wręcz prosi się o zjedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna szarlotka i rzeczywiście wygląda na prostą do zrobienia :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. ile kruszonki! jak dla leniwej kucharki, to znaczy, że ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna szarlotka! Bardzo lubię takie szarlotki w kruszonką, w szczególności jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń