Sernik na zimno

19:33

Upał straszny, a ciasto by się zjadło ;) Nie ma co się zastanawiać trzeba zrobić sernik na zimno. Lekki, orzeźwiający i w sam raz na lato. Zamiast żelatyny wykorzystałam galeretkę cytrynową, która dała fajny cytrusowy posmak. Polecam!


Składniki:
  • 2 galaretki (cytrynowa i truskawkowa)
  • 3 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (120 g każdy)
  • biszkopty
  • truskawki do przybrania
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy galaretka osiągnie właściwą konsystencję wymieszać ją razem z serkami. 
 
Okrągłą formę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na dnie biszkopty. Polać serkiem z galaretką, tak aby lekko przykryć biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać resztę masy serowej i znów poczekać aż stężeje.

W międzyczasie przygotować galaretkę truskawkową, którą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Kiedy zacznie tężeć, ułożyć na serniku połówki truskawek i zalać galaretką truskawkową. Schłodzić. 

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. oj taki serniczek to bym sobie zjadła :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię serniki z galaretką. Są pyszne!
    :)
    lubię owoce zatopione w galaretce. Wyglądają zjawiskowo.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak,tak..sernik na zimno w taki upał to rozkosz!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię serniki na zimno...w gościach. Sama nigdy go nie przyrządzam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ładne to ciacho:) Zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam z truskawkami! U mnie na blogu też niedługo się pojawi

    OdpowiedzUsuń