Mississippi Mud Cake

18:01

Na pytanie jakie ciasto upiec? zawsze w odpowiedzi słyszę, czekoladowe! ;) To przecież oczywiste. Mississippi Mud Cake polecam czekoladoholikom, choć ostrzegam, to ciasto uzależnia. Jest absolutnie pyszne, bardzo czekoladowe. Rozpływa się w ustach, wbrew pozorom jest bardzo delikatne i ani trochę gliniaste, jak brownie. Przepis znaleziony na stronie Moich Wypieków.



Składniki:
  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
  • 4 jajka
  • 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na dwa cm.
W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu.
Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej).  Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.

Smacznego!



You Might Also Like

5 komentarze

  1. Musi być niesamowite! Poproszę kawałeczek;D

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! ma bardzo przyjemną strukturę

    OdpowiedzUsuń
  3. Toż ono wprost ocieka czekoladą O.o A do tego wygląda na lekkie i puszyste. Coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Aa, stało się, mam bloga, dziękuję jeszcze raz za niezbędne techniczne informacje i motywację przede wszystkim. Serdecznie zapraszam do mnie http://domowefrykasy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń