Ciasto miodowe

19:35

Przyszła jesień i czas na aromatyczne, rozgrzewające przyprawy cynamon, imbir, kardamon i nieodzowny miód. Na długie wieczory polecam wspaniałe ciasto miodowe, w sam raz do kubka herbaty. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, wszystko robi się w jednej misce, jedną łyżką i filiżanką (za radą Liski używałam takiej o pojemności 200 ml). W czasie kiedy piecze się ciasto najlepiej wziąć kryminał, kota i delektować się zapachem ciasta :) Ciasto piekłam w formie 26 cm z kominkiem przez 60 minut. Przepis znaleziony na White Plate.


Ciasto miodowe
/na podst. przepisu Marcy Goldman "Majestic and moist New Year's Honey Cake"/

3,5 szklanki mąki (wszystko zamiast szklanką mierzyłam filiżanką o pojemności 200 ml, przyp. L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginalnym przepisie była 1 łyżka)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru białego (w oryginalnym przepisie było 1,5 szklanki)
1/2 szklanki cukru brązowego trzcinowego (użyłam dark muscovado, L)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka ciepłej mocnej kawy lub mocnej herbaty
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/4 szklanki whisky

Piekarnik nagrzać do 175 st C.
Formę do babki (z kominkiem) lub 2 keksówki wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką.
W dużej misce wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
W środku zrobić wgłębienie i dodać olej, miód, cukier (oba rodzaje), jajka, wanilię, kawę, sok i whisky.
Używając miksera zmiksować wszystko na małych obrotach zwracając uwagę na to, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Masę przelać do formy i wstawić do gorącego piekarnika. Ciasto piecze się ok. 60-70 minut (w przypadku ciast pieczonych w formie do babki) i ok. 45-55 minut w przypadku tych pieczonych w keksówkach. Warto sprawdzać stopień upieczenia wkładając w środek ciasta drewniany patyczek - jeśli po wyjęciu z niego jest suchy, to znak, że ciasto jest upieczone.
Ja po ok. 40 minutach wierzch ciasta przykryłam formą aluminiową, by się za bardzo nie przypiekał.
Ciasto powinno być po upieczeniu sprężyste.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie, następnie przełożyć na kuchenną kratkę.

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Musi być niezwykłe! Wygląda oszałamiająco! Szklanka miodu ... Mniamm...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie ;D ciekawa jestem jak pachnie.. ;DD

    OdpowiedzUsuń
  3. jakież puszyste!
    kocham miód.
    a Twój wypiek jest nim napchany..
    coś w sam raz dla mnie!
    piekne zdjęcie na uwieńczenie wspaniałego ciasta ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musi byc aromatyczne to ciacho, i wlasnie takie lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest przepyszne! Mam ochotę złapać okruszek od Ciebie. Pięknie wygląda- ja swoje też niedługo zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadłabym taki kawałek do herbaty z sokiem malinowym!
    uwielbiam zapach takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń